xFonka Zákony a smlouvy na zakonycr.eu

QR (http://QRColor.cz) - 101/2000,Zákon,ochraně,osobních,údajů - www.zakonycr.eu

Zákon o ochraně osobních údajů | 101/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

101/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ § 1   Předmět úpravy Tento zákon v souladu s právem Evropské unie,1) mezinárodními smlouvami, kterými je Česká republika vázána,1a) a k naplnění práva každého na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromí upr ..

QR (http://QRColor.cz) - 101/2000,Zákon,ochraně,osobních,údajů - www.zakonycr.eu

Zákon o ochraně osobních údajů | 101/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů § 2

§ 2 (1) Zřizuje se Úřad pro ochranu osobních údajů se sídlem v Praze (dále jen "Úřad"). (2) Úřad je ústředním správním úřadem pro oblast ochrany osobních údajů v rozsahu stanoveném tímto zákonem, zvláštními právními předpisy1), mezinárodními smlouvami, které jsou součástí právního řádu, a přímo použitelnými předpisy Evropské unie. (3) Úřad vykonává působnost dozorového úřadu pro oblast ochrany osobních údajů vyplývající z mezinárodních smluv, které jsou součástí právního řádu. ..

QR (http://QRColor.cz) - 101/2000,Zákon,ochraně,osobních,údajů - www.zakonycr.eu

Zákon o ochraně osobních údajů | 101/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů § 3

§ 3 Působnost zákona (1) Tento zákon se vztahuje na osobní údaje, které zpracovávají státní orgány, orgány územní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, jakož i fyzické a právnické osoby. (2) Tento zákon se vztahuje na veškeré zpracovávání osobních údajů, ať k němu dochází automatizovaně nebo jinými prostředky. (3) Tento zákon se nevztahuje na zpracování osobních údajů, které provádí fyzická osoba výlučně pro osobní potřebu. (4) Tento zákon se nevztahuje na nahodilé shromažďování osobní ..

QR (http://QRColor.cz) - 101/2000,Zákon,ochraně,osobních,údajů - www.zakonycr.eu

Zákon o ochraně osobních údajů | 101/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů § 4

§ 4 Vymezení pojmů Pro účely tohoto zákona se rozumí a) osobním údajem jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený nebo určitelný, jestliže lze subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu, b) citlivým údajem osobní údaj vypovídající o národnostním, rasov ..

QR (http://QRColor.cz) - 101/2000,Zákon,ochraně,osobních,údajů - www.zakonycr.eu

Zákon o ochraně osobních údajů | 101/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů HLAVA II § 5

HLAVA II PRÁVA A POVINNOSTI PŘI ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ § 5 (1) Správce je povinen a) stanovit účel, k němuž mají být osobní údaje zpracovány, b) stanovit prostředky a způsob zpracování osobních údajů, c) zpracovat pouze přesné osobní údaje, které získal v souladu s tímto zákonem. Je-li to nezbytné, osobní údaje aktualizuje. Zjistí-li správce, že jím zpracované osobní údaje nejsou s ohledem na stanovený účel přesné, provede bez zbytečného odkladu přiměřená opatření, zejména zpracová ..

QR (http://QRColor.cz) - 101/2000,Zákon,ochraně,osobních,údajů - www.zakonycr.eu

Zákon o ochraně osobních údajů | 101/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů HLAVA II § 6

§ 6 Pokud zmocnění nevyplývá z právního předpisu, musí správce se zpracovatelem uzavřít smlouvu o zpracování osobních údajů. Smlouva musí mít písemnou formu. Musí v ní být zejména výslovně uvedeno, v jakém rozsahu, za jakým účelem a na jakou dobu se uzavírá a musí obsahovat záruky zpracovatele o technickém a organizačním zabezpečení ochrany osobních údajů. ..

QR (http://QRColor.cz) - 101/2000,Zákon,ochraně,osobních,údajů - www.zakonycr.eu

Zákon o ochraně osobních údajů | 101/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů HLAVA II § 8

§ 8 Jestliže zpracovatel zjistí, že správce porušuje povinnosti stanovené tímto zákonem, je povinen jej na to neprodleně upozornit a ukončit zpracování osobních údajů. Pokud tak neučiní, odpovídá za škodu, která subjektu údajů vznikla, společně a nerozdílně se správcem údajů. Tím není dotčena jeho odpovědnost podle tohoto zákona. ..

QR (http://QRColor.cz) - 101/2000,Zákon,ochraně,osobních,údajů - www.zakonycr.eu

Zákon o ochraně osobních údajů | 101/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů HLAVA II § 9

§ 9 Citlivé údaje Citlivé údaje je možné zpracovávat, jen jestliže a) subjekt údajů dal ke zpracování výslovný souhlas. Subjekt údajů musí být při udělení souhlasu informován o tom, pro jaký účel zpracování a k jakým osobním údajům je souhlas dáván, jakému správci a na jaké období. Existenci souhlasu subjektu údajů se zpracováním osobních údajů musí být správce schopen prokázat po celou dobu zpracování. Správce je povinen předem subjekt údajů poučit o jeho právech podle § 12 a 21, ..

QR (http://QRColor.cz) - 101/2000,Zákon,ochraně,osobních,údajů - www.zakonycr.eu

Zákon o ochraně osobních údajů | 101/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů HLAVA II § 10

§ 10 Při zpracování osobních údajů správce a zpracovatel dbá, aby subjekt údajů neutrpěl újmu na svých právech, zejména na právu na zachování lidské důstojnosti, a také dbá na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a osobního života subjektu údajů. ..